Qui som

Una iniciativa campinenca oberta a tothom i carregada d'il·lusió que, com a finalitat principal, té el conèixer i entendre el nostre poble per poder-hi viure millor.
Estem oberts a comentaris, propostes, preguntes i reflexions.
Tots junts, amb voluntat i una mica de temps, volem fer un Campins més viu.

dissabte, 3 de maig del 2014

UNA MICA D'_HISTORIA

Fora bo que els Campinencs i Campinenques coneguéssim una mica més a fons la nostra historia particular com a poble.

Des d'ací convidem a tothom interessat i entès en la matèria a fer-nos arribar informació al respecte.

De moment reproduirem el que diu l'enciclopèdia "Gran Geografia Comarcal de Catalunya" editada el maig de 1982. Hem fet alguns retocs en alguns paràgrafs perquè ens semblava més entenedor i adient aconsellats per En Miquel Barnola (els trobareu en lletra en cursiva) mentre esperem que algú s'animi a actualitzar, corregir i completar aquesta informació:

(Recordeu que estem parlant d'una enciclopèdia editada el 1982)


Campins.

Petit municipi de 7,38 km2, que sense ésser dels més petits de la comarca, ho és d'aquest sector del Montseny, on tots els municipis tenen unes extensions d'unes quantes desenes de km2.

Campins era una antiga quadra civil, que comprenia la demarcació de la seva parròquia de Sant Joan Baptista, amb una certa autonomia dintre del gran terme de Montclús. El seu terme, de forma romboïdal, es troba entre els municipis de Fogars de Montclús, Gualba i Sant Celoni.

La seva demarcació s'estén en pendent de S a N amb una altura mínima de 200 metres i màxima de 800 al seu extrem més septentrional. És un terme ondulat en la seva part central per turons de relleu suau, com Puig Morell (318, d'alt.), la serra d'en Mates (de 330m.) o el turó de Can Zidro (390m.). El poble es troba a 321 m d'altitud.

Els diferents rierals o torrents s'apleguen en la riera de Campins, que fora del terme pren el nom de riera de Pertegàs, excepte algun petit torrent de la part E que va a la riera de Gualba.

D'argent, tres pins arrencats de sinople posats en faixa.
Escut emprat el 1817.
La major part del territori és boscosa, abundant la alzina i la alzina surera. També podem trobar petites pinedes i alguns caps de castanyers.

Els masos vivien especialment del bestiar boví i d'unes poques hectàrees de secà i menys de regadiu, dedicades al blat, patates, farratges i llegums.

En l'actualitat no hi ha ni un cap de bestiar i la industria principal en el nostre municipi és la restauració.

Una bona part del terme és format per margues oligocèniques, que es formaren en èpoques terciàries al fons d'un llac; aquestes margues es coïen en antics forns per a l'obtenció de ciment. Al principi del segle XX funcionava a Campins la primera fàbrica de ciment artificial de l'estat espanyol. Aquestes instal·lacions, abandonades durant molts anys, s'estan restaurant per poder donar a conèixer aquesta industria pionera del nostre municipi.

La població de Campins era molt petita el 1787, quan tenia només 97 habitants, però augmentà ràpidament al segle XIX, en que passà a 189 el 1842, 362 el 1857 i 343 el 1887. Entre els anys 1910 i 1920 encara va mantenir un cens entorn de les 300 persones. Després s'inicia un decreixement fins que el 1960 tan sols hi ha 196 habitants censats i 155 el 1975. Malgrat això, el turisme i la funció de segona residència fan que s'hagin construït noves cases i creat un bon nombre de restaurants. El fet d'estar al peu de la carretera que porta al Parc natural del Montseny, a 5 km. de Sant Celoni i que gaudim d'un clima excepcional, ajuda a aquest canvi. En els darrers 10 anys la tendència es capgira fins al punt que a 31 de desembre de 2013 el cens arriba als 525 habitants.

La funció d'estiueig és deguda al seu bon clima i la del turisme, al fet de trobar-se el poble, a 5 km de Sant Celoni, al peu de la carretera que porta a Sant Fe. De cara a l'estiueig es va construint a l'entrada de la població un notable bloc d'apartaments.

El lloc de Campins és esmentat com la vila campinos el 878 en el privilegi de concessió de propietats del rei Lluís el Tartamut al bisbe Frodoí de Barcelona. En aquells anys consta que ja havia repoblat i restaurat el lloc un prevere anomenat Otolguer. La parròquia de Sant Joan de Campins surt documentada el 1231.

el Terme de Campins constituïa una quadra civil, que es trobava dintre la demarcació de l'antic castell de Montclús, però que era sota el domini dels senyors de la casa de Palau o de Sant Cebrià de Palau, ara coneguda pel castell de Fluvià, del terme de Sant Esteve de Palautordera. La família Palau, succeïda pels Torrelles i més tard pels Fluvià, tenia la quadra en propietat. Reconeixia, però, l'alt domini i una certa subjecció al terme de Montclús, successor dels antics castells de les Aguades i de Miravalls. La quadra tenia 22 focs el 1380.

Els antics documents parlen sovint de la casa de Palau; això fa dubtar si existí un antic casal nobiliari a Campins o bé si la casa de Palau o castell de Fluvià abans esmentat es considerava jurídicament com a part integrant de la quadra de Campins. La parròquia de Sant Joan de Campins i la seva quadra comprenia també alguns masos de l'antiga parròquia de Sant Martí de Pertegàs.

L'església actual de Sant Joan de Campins és un edifici complex que té elements romànics del segle XII embeguts en un conjunt d'edificacions dels segles XVI i XVII difícils de datar. Consta que el 1756 l'església vella, que era al costat del portal, servia de sagristia. Aquest primitiu portal era a la part de migdia i donava a la placeta encara existent allà. El 1895 es capgirà el sentit de l'església i s'obrí la nova façana a l'indret on hi havia el presbiteri. L'església primitiva tenia dos altars coberts de volta d'ogiva del segle XVI que li donaven planta de creu. L'esvelt campanar que li fa costat sembla una obra del segle XVII.

Al S del poblet, a poca distància, arrapada en un pendent, hi ha l'ermita de Sant Guillem. El seu origen és desconegut; la primera notícia és del 1488, quan es donà llicència per captar per a la seva construcció o reparació, puix que el 1581 es diu que feia poc que s'havia construït. És un edifici rectangular de quatre trams, amb un petit campanar d'espadanya.

La vella documentació parla també d'una capella de Sant Mateu i Sant Macià, desconeguda, i d'una de Sant Joan a la casa Nicolau del Roure.

Des de 2008 que el nostre municipi està agermanat amb el de Saint Guilhem le Désert, al Llenguadoc, pertanyent al departament francès de l'Erau.

Al S del poblet, a poca distància, arrapada en un pendent, hi ha l'ermita de Sant Guillem. El seu origen és desconegut; la primera notícia és del 1488, quan es donà llicència per captar per a la seva construcció o reparació, puix que el 1581 es diu que feia poc que s'havia construït. És un edifici rectangular de quatre trams, amb un petit campanar d'espadanya.

La vella documentació parla també d'una capella de Sant Mateu i Sant Macià, desconeguda, i d'una de Sant Joan a la casa Nicolau del Roure.

La població de Campins era molt petita el 1787, quan tenia només 97 habitants, però augmentà ràpidament al segle XIX, en que passà a 189 el 1842, 362 el 1857 i 343 el 1887. entre fels anys 1910 i 1920 encara va mantenir un cens entorn de les 300 persones, però inicià seguidament una tímida davallada que s'accentuà els darrers deu anys segons abans s'ha exposat.

Formen el terme un conjunt notable de masies.Moltes d'aquestes antigues masies foren restaurades per a l'estiueig o segona residència i amb el temps han esdevingut residència fixa.

Miquel Barnola i Joan Lacruz

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada