Qui som

Una iniciativa campinenca oberta a tothom i carregada d'il·lusió que, com a finalitat principal, té el conèixer i entendre el nostre poble per poder-hi viure millor.
Estem oberts a comentaris, propostes, preguntes i reflexions.
Tots junts, amb voluntat i una mica de temps, volem fer un Campins més viu.

dijous, 22 de maig del 2014

PERQUÈ JA NO INFORMEN LES CAMPANES?

Fa mes de 25 anys que vaig arribar a Campins; entre moltes coses recordo la impressió que vaig tenir al escoltar les campanes; llavors no hi havia rellotge, és a dir, que s’escoltaven els dissabtes i diumenges abans de missa per fer saber que començava, s'escoltava el repic de festa major, quant hi havia un bateig o un casament i sobretot per fer saber que hi havia hagut un mort, diferenciant el toc si el difunt era home o dona.
Crec recordar que qui tenia la tasca de tocar campanes era en Lluís del pis.
Després era el meu sogre, en Ramon, qui assabentat de la defunció d’un parroquià deixava la feina i anava a l'església a tocar campanes, manualment, corda amunt i corda avall.
Amb el temps i sent fra Antoni Clavera el nostre mossèn, va arribar el rellotge i un mecanisme electrònic que feia i fa que, d’una manera automàtica, el campanar soni cada quart i a les hores.
Mes tard es va instal·lar el carilló amb l’apadrinament de les campanes per part de particulars i parroquians, la idea va sorgir d’en Joan Fontdevila (veí de Campins, més concretament de Can Joanet i gendre del recentment traspassat el Sr. Joan Julià) qui disposava d’un carilló i que amb encert i coneixement va instal·lar a l'església de Campins, i així podem dir que Campins és dels pocs pobles que té un carilló.
Quin goig escoltar les seves melodies a les 12 del migdia i a les 6 de la tarda, melodies que van canviant depenent de l’època de l’any...
Tot plegat fantàstic!
Però tornem a les campanes.
Es prem un botó i les campanes toquen; a missa, a festa major, a repic, a difunts... només cal accedir a l'església i prémer el boto adequat.
En Ramon, com he dit havans així ho feia, però també es va jubilar de campaner...
I han arribat les “grans obres" a la parròquia i les campanes nomes toquen les hores i els quarts; per això no cal prémer cap botó, però quant hi ha un mort... qui té la clau per entrar i prémer el botó?
Recordo una mostela on s’hi adjuntava un cd amb tocs de campanes, potser caldrà recuperar-lo i recordar aquest só tan particular d'informació als veïns.

Maria del Puig Llovera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada