Qui som

Una iniciativa campinenca oberta a tothom i carregada d'il·lusió que, com a finalitat principal, té el conèixer i entendre el nostre poble per poder-hi viure millor.
Estem oberts a comentaris, propostes, preguntes i reflexions.
Tots junts, amb voluntat i una mica de temps, volem fer un Campins més viu.

dilluns, 5 de maig del 2014

Passejada a Sant Guillem i vellesa.


La passejada des del poble fins a Sant Guillem (passant per Cal Teixidor i la Creu) són uns 2 Km i uns 30 minuts aproximadament. És una passejada popular entre els campinencs i campinenques tant perquè és un recorregut força planer, amb un trajecte preciós entre camps i una excusa fàcil per estirar les cames, per passejar el gos o per treure’s la mandra un diumenge de tarda de sofà.
I també és una bona excusa per fer Salud, ja és utilitzat per adults homes i dones per mantenir-se o perdre pes o també per tenir a ratlla el colesterol.
Però des d'aquí vull recomanar que no només els adults sinó també tots els avis facin exercici perquè és beneficiós per la salut cognitiva i cerebral, perquè l'exercici regular pot reduir el risc de desenvolupar una demència. Així o diu un estudi publicat en “British Journal of sports medicine” que l'exercici aeròbic (*1) regular, estimula l’àrea cerebral de la memòria en dónes grans. L’estudi es va fer amb un grup de dones entre 70 i 80 anys amb problemes lleus de memòria (deterior cognitiu lleu) un factor de risc comú en la demència. L'estudi va veure els beneficis de l’entrenament aeròbic (caminar a pas lleuger) en comparació a l’entrenament de resistència (flexions, “sentadillas” i peses) o l’ent
renament de l’equilibri i tonificació muscular.

L'activitat física a de ser una recomanació estàndard per a tots els adults majors sense importar el seu estat cognitiu. Mai és massa tard per practicar regularment exercici davant l’evidència científica que aquest promou la salut del nostre cervell.
Caminar a pas lleuger durant dues hores a la setmana (2 passejades a Sant Guillem, 2 cops/setm. o 4 passejades a Sant guillem 4 cops/setm.) és el que recomanaria a tots els avis de Campins tant avis joves (65 a 75 anys) com avis grans (75 a 85 anys) sempre que no hi hagués cap contraindicació mèdica sobretot en els casos de patir alguna cardiopatia.
Des d'aquí proposo que estaria bé que es formes un grup d'iaies i avis que quedessin a la plaça de la vila per anar a passejar a Sant Guillem 4 cops/setmana. Sempre és millor a aquestes edats passejar acompanyats tot xerrant, rient i compartint i així gaudir d’una vellesa activa mentre lluitem contra el deterior cognitiu, l’aïllament, la soledat i la inactivitat present en aquestes edats (sobretot en els avis grans).
Més coses que podem fer per cuidar el nostre cervell, una dieta sana i equilibrada, fer exercici regularment, exercicis cognitius (sopes de lletres, llegir, tallers de memòria, etc...), mantenir un pes saludable i mantenir la pressió arterial i el colesterol.
Reivindico les passejades per Sant guillem a la tercera edat tant per allò anteriorment exposat i per la meva experiència personal de passejar-hi.
Ens hi veiem!!!


*1 Exercici aeròbic:
Aeròbic significa literalment "amb oxigen", i fa referència a l'ús d'oxigen en els processos de generació d'energia dels músculs i el que fa mantenir una freqüència cardíaca més elevada.
L’exercici aeròbic, anomenat també cardiovascular, és el tipus d’activitat que més agraeix el nostre cor, perquè comporta i millora el consum d’oxigen per l’organisme.
Practiquem aeròbic perquè generalment és possible fer-ho a una intensitat moderada durant períodes de temps més o menys llargs: caminar ràpid, córrer, sortir d’excursió, jugar a tennis, anar en bicicleta o seguir classes dirigides serien un bon exemple. 


Núria Alsina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada